Rövid masszázstörténet - Az ókortól napjainkigThumper.hu

Rövid masszázstörténet

Írásunkban a masszázs - mint természetes gyógyeljárás - alkalmazásának főbb történelmi sarokköveit járjuk körbe és kitérünk pozitív hatásaira.

A masszázs kialakulása

A masszázs történetének kezdetét nehéz volna megállapítani. A módszer valamilyen formáját egyaránt ismerik a legkezdetlegesebb és a legfejlettebb civilizációkban.

A gyúrást és dörzsölést – mint természetes gyógyeljárást – feltehetően már a legrégebbi időkben is alkalmazták magukon az emberek, ha egy-egy ponton vagy nagyobb területen fájdalmat éreztek.

Az ókori Indiában, Kínában, Egyiptomban már írásos művekben rendszerezték a manuális gyógyeljárás tapasztalatait. Az orvostudomány megalapítójának tartott görög Hippokratész (Kr. e. 460–377) szerint „[a]z orvosnak sok mindenben járatosnak kell lennie, de elsősorban a dörzsölésben. A dörzsölés helyére ránthat egy kilazult ízületet, vagy kilazíthat egy éppenséggel merev ízületet.”

A Római Birodalom gyógyítói átvették és tovább bővítették a görög tapasztalatokat. Róma bukása után az arab gyógyítók fejlesztették tovább a masszázs tanait és gyakorlatát.

Magyarországon Mátyás király udvarában a dögönyözőknek nevezett hozzáértők a masszázshoz hasonló módszert alkalmaztak. A következő évszázadban, a török hódoltság idején, a fürdők elterjedésével együtt vált megszokott gyakorlattá a masszírozás.

A klasszikus masszázs kidolgozása a svéd Pehr Henrik Ling (1776–1839) és a holland Johann Georg Mezger (1838–1909) munkásságának köszönhető.

Ma már a masszázstechnika komoly tudományos ismereteken alapuló terápiás eljárás. Az eredmények mindenben igazolják Hippokratész korai felismerését.

Miért is jó a masszázs?

Közismert tény, hogy a masszázsnak számtalan pozitív hatása van a testünkre, sőt a kedélyállapotunkra is. De vajon minek köszönhetők e terápiaforma jól ismert eredményei?

Tudjuk, hogy a feszült test a stressz hatására hajlamos lehet arra, hogy túlságosan sok stresszhormont termeljen. Jó néhány tünet figyelmeztethet minket erre, pl. fejfájás, emésztési problémák, fáradékonyság vagy a hízásra való hajlam megjelenése. Ha masszázs hatására a test kellőképpen ellazul, a korábbi állapottal járó tünetek is eltűnhetnek. Megnövekedhet a szervezet energiaszintje, csökkennek vagy akár meg is szűnnek a fizikai fájdalmak. A nyomásgyakorlatok helyreállítják az izmok egészségét, és hatékonyan segítik a véráramlást.
A masszázs megszabadíthat az izomfájdalmaktól, segít helyreállítani a helyes testtartást, és a szervezet általános regenerálódásának köszönhetően erősíti az immunrendszert.

Akár megelőzésként, akár a túlzott fizikai stressz következtében megjelenő panaszaink megszüntetése érdekében érdemes igénybe vennünk ezt a több évezredes múltra visszatekintő terápiát.

A múltban használt eljárásokhoz képest szerencsére korunk technikai vívmányai nagy segítségünkre vannak abban, hogy a masszázs - gépi erő igénybevételével - még inkább hatásos lehessen.

Ha olyan masszázseszközt keres, mely megbízhatóan működik, könnyen kezelhető és valóban hatásos, mert - más kézi masszírozógépekkel szemben - a legmélyebb izomcsoportokat is eléri, a professzionális Thumper masszírozógépek között megtalálja az Önnek megfelelőt. 

Weboldalunkon cookie-kat használunk. Ezek működéséről bővebben itt olvashat.