Masszázzsal a fejfájás ellenThumper.hu

Masszázzsal a fejfájás ellen

A fejfájás sokak életét megnehezíti. Amennyiben orvosi okok kizárhatóak, mindenképpen érdemes masszőrhöz fordulni segítségért, vagy masszázsgépet beszerezni otthoni használatra.

A fejfájás valamelyik fajtájáról a legtöbbünknek van már személyes tapasztalata. A visszatérő fejfájás ellen nyilvánvalóan tennünk kell valamit. A masszázs sok esetben azonnali megoldást jelenthet, vagy – ha a probléma több kezelést igényel – viszonylag rövid időn belül megszüntetheti a kínzó tüneteket.

A szervi rendellenességek kiderítése természetesen minden esetben orvosi feladat. Például tumoros betegség vagy epilepsziás gócpont megjelenése esetén kizárólag szakorvos illetékes a diagnózis felállításában, a további vizsgálatok elrendelésében és a terápia megválasztásában.

Amennyiben azonban nincs semmiféle ellenjavallat, érdemes masszőrhöz fordulni segítségért, vagy masszázsgépet beszerezni az otthoni átmozgatásokhoz.


A fejfájás típusai

Szinte nincs is olyan ember, aki – ha saját maga nem tartozik is a fejfájósok népes táborához – ne ismerne a családjában vagy a tágabb környezetében migrénnel, tenziós vagy cluster fejfájással küzdő személyt.

  • A migrén rohamokban jelentkező, visszatérő, jellegzetes tünetegyüttessel járó, a legtöbb esetben féloldali fejfájás.
  • A tenziós fejfájás (a tenzió jelentése: feszültség, nyomás) a leggyakoribb fejfájástípus. A fej bármelyik részén jelentkezhet. Súlyosabb szövődményei nincsenek ugyan, de számtalan élethelyzetben (pl. munkavégzés közben) rendkívül kellemetlen lehet.
  • A cluster fejfájás ciklikusan lép fel. Hosszabb ideig okoz tüneteket, majd egy fájdalommentes időszak következik, mielőtt újból visszatérne.


Miért lehet a masszázs a fejfájás hatékony ellenszere?

A fejfájás gyakran visszavezethető olyan okokra, amelyek masszázzsal gyorsan megszüntethetők. Például ha a nyaki csigolyák túlságosan nagy nyomás alá kerülnek, csökkenhet a nyak és az agy vérellátása, és az oxigénellátás akadályozottsága jellegzetes fejfájós tüneteket okozhat. A stressz és a hibás testtartás gyakori következménye a nyaki izomfeszültség és a vele járó tenziós fejfájás.

A pszichés alapú helytelen testtartás, a „védekező testhelyzet” is okozhat tartós feszültségeket, elsősorban a hát és a vállak felső részénél, valamint a nyakban.

Masszázzsal fellazíthatók az izmok, ennek hatására javul a vérellátásuk, így a fej és a nyaki részek megfelelő oxigénellátásának már nem lesz akadálya. Ízületi kimozgatással aztán tovább javíthatjuk a nyak mozgását. A csigolyák közötti blokkok oldásával sok esetben szinte azonnal megszüntethetők a fejfájás okai.

A tartós eredményhez azonban nem elégséges a célzott területek masszírozása. Érdemes az egész testtartást javítani, ezt a teljes testfelületet érintő masszázzsal érhetjük el. Ha a feszültségek a lábfejektől egészen a fejtetőig feloldónak, nemcsak a fejfájás szűnik meg, hanem „mellesleg” eltűnnek az izomfájdalmak is, javul a testtartás, és ellenálóbbá válunk a naponta minket érő stresszel szemben.

Weboldalunkon cookie-kat használunk. Ezek működéséről bővebben itt olvashat.