A váll- és nyakmasszázsrólThumper.hu

A váll- és nyakmasszázsról

A nyak és váll területén jelentkező fájdalom igen gyakori jelenség. A háttérben többféle ok is állhat. Nézzük, mik ezek és mit tehetünk.

Mi okozhat fájdalmas tüneteket ezeken a területeken?


Pszichés okok

Testünk és érzelmeink kölcsönösen képesek egymásra hatni – a nyak- és vállfájdalom tünetei és lehetséges terápiái a legtöbb esetben meggyőzően igazolják ezt az alapigazságot. A váll befeszülését nagyon sokszor a mindennapi stressz okozza. Hasonló következménye lehet a bizonyos élethelyzetektől vagy emberektől való félelemnek, sőt akár az önbizalomhiánynak is. Ezek a negatív érzelmek gyakran észrevehetők a természetellenes testtartáson: a megemelt vállak és a közéjük húzott nyak a védekezési ösztön megnyilvánulásai lehetnek. A felesleges túlvállalás is okozhat efféle hibás mozdulatokat, hiszen ha túl sok gondot veszünk a vállunkra, a testünk visszatükrözi, hogy elértük a teherbírásunk határát, vagy akár már túl is léptük azt.

A gondolkodásunk megváltoztatásának, a lazább életszemlélet kialakításának önmagában is jótékony hatása lehet: ha a psziché megkönnyebbül, a test ösztönösen követi a példáját.


Fizikai hatások

A nyak- és vállfájdalomnak persze lehetnek egyszerű testi okai is. A fizikai túlterhelés vagy a féloldalas terhelés hatására is feszültséggócok keletkezhetnek ezekben a testrészekben. Ha az izmok megfeszülnek, blokkolhatják a nyak izomzatában lévő receptorokat.


A masszázs segít

Bármi legyen is az oka a kellemetlen tüneteknek, a váll- és nyakfájdalom masszázsterápiával hatékonyan orvosolható. A kezelés többféle testhelyzetben történhet. Az ülő, az oldalt vagy háton fekvő helyzet más-más előnyökkel jár, attól függően, hogy a masszőr épp mely részeket akarja erősebben masszírozni, illetve hogy az egyes pontok lazításához milyen technikát alkalmaz.


A masszás alapfogásai:

 • Simítás
  A kezelés előkészítésének sokoldalú technikája. A simítás felkészíti a testet az erősebb nyomásokra. A kezelés során az egyes mozdulatok összekötésére is alkalmazható.
 • Dörzsölés
  A kéztővel, a tenyérrel, az ujjbegyekkel, a hüvelykpárnákkal, a kisujj éleivel, az öklökkel és a tenyérrel alkalmazott technika. A felületes dörzsöléssel eltávolítható a bőr elhalt szarurétege, és fokozható a vérbőség. A mély dörzsöléssel a masszőr a bőr alatti kötőszövetekre fejt ki hatást.
 • Gyúrás
  Az izmokra, a bőrre és a kötőszövetre ható fogás. Az izomszövet összenyomása, kiemelése és görgetése ellazítja az adott testrészt, rugalmasabbá teszi benne az izomrostokat. Nagyon fontos, hogy mind az élénkítő hatású gyors gyúrás, mind a nyugtató hatású lassú gyúrás egyenletes ritmusban történjen.
 • Rezegtetés
  A feszültségoldást segítő, lazító hatású fogás.
 • Ütögetések
  Ujjbegyekkel, tenyérrel vagy félig zárt ököllel kivitelezett fogás. Élénkíti a vérkeringést, fokozza a bőr rugalmasságát.
 • Csipkedés
  Energetizáló és egyúttal lazító hatású technika. A bőr felcsípése stimulálja a benne lévő idegvégződéseket.
 • Nyomás
  A könnyű nyomások nyugtatóan hatnak a feszült izomterületekre, a mélyebbek feloldják az izomletapadásokat. A statikus és a körkörös nyomások irányulhatnak egy pontra, és érinthetnek nagyobb felületeket is.


Masszázs otthon

Bármennyire is jó dolog, rendszeresen masszőrhöz járni - anyagi, időbeli vagy bármilyen egyéb korlátok miatt - nem feltétlenül kivitelezhető mindenki számára. Egy-egy fárasztó nap után sokan a párjukat szokták megkérni, hogy "Légy szíves, masszírozd meg egy kicsit a vállamat". Bár ezek a házi, kézi masszázsok is kétségtelenül jól tudnak esni, de válljuk be, az "adó" fél többnyire hamar elfárad és feladja, nem masszíroz elég mélyen és alaposan, a nyak- és vállterület valójában továbbra is rendszerint feszült marad.

Otthoni masszírozásra mindenképpen előnyös egy jó minőségű masszázsgépet beszerezni, amivel családtagjainkat vagy éppenséggel saját magunkat is szakszerűen és valóban hatásoson át tudjuk masszírozni. A professzionális masszőrök által is gyakorta használt Thumper masszázsgépek kíválóan alkalmasak otthoni használatra is. A termékcsalád széles választékkal bír, számos tagja - mint például a Mini Pro masszázsgép, a Lithium 2 masszázsgép, a Thumper Sport masszázsgép vagy a VERVE masszázsgép - egykezes gép, így saját magunkon könnyen használhatjuk.

Weboldalunkon cookie-kat használunk. Ezek működéséről bővebben itt olvashat.