A masszázs hatása a testtartásraThumper.hu

A masszázs hatása a testtartásra

A hibás testtartásnak számtalan káros következménye lehet. Nem érdemes megvárni, amíg komollyá válik a probléma, hiszen a legtöbb esetben hatékony módszerek közül választhatunk, illetve többféle módszert összehangolva érhetjük el a kívánt javulást. A masszázstól ezen a területen is komoly eredményeket várhatunk.

A rossz testtartás lehetséges következményei:

  • fejfájás
  • az összenyomódás miatt zavar a belső szervek működésében
  • elégtelen légzés, a sejtek nem jutnak elég oxigénhez
  • fáradékonyság
  • lassabb anyagcsere és vérkeringés
  • izomzat gyengülése
  • rosszabb állóképesség
  • ájdalmak a test különböző részein

A szabályostól eltérő testtartást sokan hajlamosak hanyag tartásnak nevezni. A legtöbb esetben azonban egyáltalán nem hanyagságról van szó. Nem az akaraterőn múlik, képesek vagyunk-e folyamatosan helyesen tartani magunkat. Rövidebb ideig az is képes lehet rá, akinek kötőszöveti problémák okozzák a hibás tartást, de a külön odafigyelés csak pillanatokra fedheti el a gondot, a felszabadult, könnyed mozgás önmagában a szándéktól nemigen fog kialakulni. A masszázs – amennyiben nem orvosi beavatkozást igénylő deformitás okozza a rendellenességet – jó eséllyel segíteni tud minket abban, hogy a helyes testtartás természetes beidegződéssé váljon.

A rugalmas kötőszövet hálózata összeköti és támogatja a szerveket, valamennyi része kapcsolatban áll egymással. A hibás testtartást sok esetben a kötőszövet merevsége vagy megrövidülése okozza. Nem elég ilyenkor csupán a problémás részt kezelni, hiszen bármilyen kötőszöveti feszülés kihathat az egész testre. Természetesen az izomfeszülések kezelése már önmagában is kedvező hatást vált ki, de a testtartás javulását csak az azokat körülvevő kötőszöveti rész helyretételétől várhatjuk.

A helytelen testtartás következményeként felborul a testsúlyunk megtartásában részt vevő izomcsoportok közötti egyensúly: a feladatuktól megfosztott izmok sorvadásnak indulnak, a túlterheltek pedig megfeszülnek, ami a legtöbbször fájdalmat vált ki.

A gerinc menti mélyizmok lazítása enyhíti vagy teljesen meg is szüntetheti a hát és a nyak környékén jelentkező fájdalmakat, és hozzájárulhat a helyes gerinctartás kialakulásához. A masszázskezelések gyakran önmagukban is megoldást jelentenek, de bizonyos esetekben egyéb terápiás módszerek kiegészítéseként bizonyulnak hatásosnak.

Fejfájás, migrén esetén is érdemes meggyőződnünk róla, nem a rossz testtartásra vezethetők-e vissza a panaszok. Mindennapjaink állandó kellékei, a testünk számára nem igazán ideálisan elhelyezett monitor és a billentyűzet, a kocsiülés, a görnyedt testhelyzetben történő munkavégzés izomfeszüléseket okozhatnak. A munkavégzésbe beiktatott rendszeres nyújtózkodás, testmozgás sokat segíthet a problémán. A masszázskezelés ilyen esetekben is célravezető választás lehet. (Az izomfeszülések kezelésére legalkalmasabb Thumper kézi masszírozógépekről itt, a fejfájás ellen alkalmazható masszázsmódszerről itt olvashatunk részletesebben.)

A helytelen testtartás komolyabb betegségeket is okozhat. A nem kielégítő mértékű légzés miatt csökken a sejtek és a szövetek oxigénellátása, a salakanyagok nehezebben távoznak a szervezetből, lassabb lesz az anyagcsere. A fáradékonyság és a kiszáradt bőr jó okot ad rá, hogy végiggondoljuk a lehetséges okokat. A megoldást számtalan esetben a testtartás javítása jelenti.

A helyes testtartás, a gerinc természetes funkcióinak helyreállítása felerősíti a test öngyógyító képességét. A harmonikus, fájdalommentes mozgás az egészségünk egyik legfontosabb alapfeltétele.

Weboldalunkon cookie-kat használunk. Ezek működéséről bővebben itt olvashat.