Masszázzsal a jobb alvásértThumper.hu

Masszázzsal a jobb alvásért

A túlhajszolt életmódból, állandó stresszből, kimerültségből adódó alvásproblémákkal szemben hatásosan és kíméletesen alkalmazható egyebek között a masszázs, akár önmagában, akár kiegészítő módszerként választjuk.

A minőségi alvás a kiegyensúlyozott élet egyik alapfeltétele, amely kedvezően hat valamennyi tevékenységünkre. Sajnos az alvászavar valamelyik fajtája egyre több ember életét nehezíti meg: nemcsak a hatékony munkavégzést akadályozhatja, hanem a szabadidős programjainkon sem lehetünk igazán a topon miatta. Az alvászavarok egy része szakszerű kivizsgálást igénylő betegség is lehet, vagy egyéb egészségügyi problémák tüneteként jelentkezhet – ilyenkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni a pontos diagnózis és a megfelelő terápia érdekében. A túlhajszolt életmódból, állandó stresszből, kimerültségből adódó alvásproblémákkal szemben azonban hatásosan és kíméletesen alkalmazható egyebek között a masszázs is.

Az alvászavar okai lehetnek:

 • szervi betegségek
 • túlzott stressz
 • rendszertelen, túlhajszolt életmód miatt felborult bioritmus
 • a vegetatív idegrendszer zavarai
 • az alvást nehezítő szokások
 • az alvást zavaró körülmények

A krónikus alvászavar következményei lehetnek:

 • ingerlékenység, depresszió
 • fogékonyság a betegségekre
 • memóriazavar
 • koncentrációs zavarok
 • rosszabb munkateljesítmény
 • személyes kapcsolatok romlása
 • állandó fáradtságérzet

Amennyiben az alvászavart nem szervi megbetegedés okozza, a lazító masszázs is megoldást jelenthet – akár önmagában, akár kiegészítő módszerként választjuk. A magunkra szánt idő, a kiszakadás a kényszerűen végzett napi rutincselekvések köréből, a változtatás szándéka maga is jótékony hatású lehet. A masszázskezelésektől igazi ellazulást várhatunk. A szövetek, izmok, sejtek működését jótékonyan befolyásoló masszázs nemcsak lokális szinten hat, hanem a távolabbi szervekre is, és így az egész testet egészségesebbé teheti. A stresszoldás és a krónikus fájdalmak csökkentése vagy megszüntetése alkalmasabbá teszi a fizikumot az egészséges, pihentető alvásra. (A kézi masszírozógépek közül az itt található Thumper készülékekkel érhetjük el a legjobb hatást.)

A masszázstól javul a szövetek és izmok vérellátása. A görcsös izmok lazítása általános közérzetünkre is kedvezően hat. Az energiablokkok kioldása lehetővé teszi, hogy a test harmóniája helyreálljon és zavartalanná váljon az öngyógyító képessége. A test és az elme egyszerre pihen meg és szabadul ki a feszültségek fogságából. A szövetek idegvégződéseiben masszázzsal keltett ingerületek egyrészt átmenetileg blokkolhatják a meglévő fájdalmak érzékelését, másrészt fokozzák a „boldogsághormon”, az endorfin kiválasztását.

Masszázskezeléssel aktiválható a paraszimpatikus idegrendszer. Ha szabályos lesz a szívritmus és zavartalan a vérkeringés, a jobb közérzet hozzájárul a pihentetőbb alváshoz.

A lazító masszázs alapvetően a svédmasszázs fogásait alkalmazza (a svédmasszázsról itt, a masszázs alapfogásairól itt olvashatunk részletesebben). A kezelés elején alkalmazott simítás nyugtató hatású technika, a masszázs során pedig összekötő mozdulat lehet az egyes fogások között. A felületes dörzsölés fokozza a vérbőséget, a mély dörzsölés pedig már az izmokban és a kötőszövetekben is kifejti a hatását. A gyúrással rugalmasabbakká tehetők az izomrostok, az ütögetésnek energetizáló hatása van. Nyomással megszüntethetők az izomfeszültségek és a letapadások. A bőrben lévő idegvégződések stimulálásának leghatékonyabb technikája a csipkedés. A rezegtetés elsődleges célja az ellazítás.

A lazító masszázs alvásminőségre gyakorolt hatását érdemes mindenkinek megtapasztalnia, akinek nem szervi betegség okozza visszatérően az alvászavar kellemetlen tüneteit.

Weboldalunkon cookie-kat használunk. Ezek működéséről bővebben itt olvashat.