A sportmasszázsrólThumper.hu

A sportmasszázsról

A sportmasszázs előnyeit – amennyiben kizáró okok nem állnak fenn – érdemes mindenkinek megtapasztalnia. A teljesítménynövelő kezeléseket természetesen elsősorban sportolók veszik igénybe, de a svédmasszázsnak ez az erőteljesebb típusa azoknak is ajánlható, akik nem dolgoztatják meg rendszeresen az izmaikat.

A sportmasszázs várható hatásai:

  • Erőteljes stresszoldás
  • A merev izmok fellazulnak, javul az általános kondíciójuk
  • Csökkenti vagy megszünteti az izomgörcsöket
  • Az izmokban felhalmozódott méreganyagok kiürülnek
  • Terhelhetőbbé válnak az izmok, csökken a későbbi sérülés veszélye
  • Serkenti a vérkeringést és az anyagcserét


Ellenjavallatok

A sportmasszázs ellenjavallatait minden felkészült szakember pontosan ismeri. Természetesen nem alkalmazható a technika nyílt sebek, zúzódások, izomrepedések, ínszakadás, csonttörés, csonthártyagyulladás, égés esetén vagy menstruáció alatt. Ugyancsak kizáró ok lehet a trombózis, a lázas állapot, a vérzékenység, az érrendszeri betegségek, a különböző gyulladásos betegségek. A páciensnek feltétlenül meg kell beszélnie a masszőrrel, fennállhat-e az esetében bármilyen kizáró ok.


A sportmasszázs technikája és pozitív hatásai

A sportmasszázs alapvetően a svédmasszázs fogásait alkalmazza az adott célnak megfelelően, mint általában a modern nyugati masszázsfajták. (A svédmasszázs hatásairól részletesebben itt olvashat.) A nyugati masszázs kidolgozója Per Henrik Ling svéd vívómester volt. Ling a 19. sz. elején gimnasztikai intézetet alapított. Komoly anatómiai és fiziológiai ismereteit felhasználva dolgozta ki a gimnasztika leghatékonyabb rendszerét. Az izmok regenerálása céljából számos olyan fogást alkalmazott, amely később a svédmasszázs része lett. A komplex eljárássá fejlesztett masszázstípust legelőször Johann Georg Mezger mutatta be összefoglaló munkában. Megnevezte a svédmasszázs 5 alapfogását: simítás, dörzsölés, gyúrás, ütögetés, rezegtetés. A svédmasszázsban pontosan felismerhetjük valamennyi későbbi nyugati masszázsfajta – közöttük is kiemelten a sportmasszázs – eredetét.

A technikák intenzívebb alkalmazásának köszönhetően a sportmasszázs hatásai jobban érzékelhetők, mint a megszokott svédmasszázséi. A sportmasszőr az izmokat a helyükről kiemelve gyúrja át, ezzel igen hatékonyan kezeli az izomfeszültségeket és -görcsöket.

A sportmasszázs jellegzetessége a simítás, gyúrás, ütögetés erősségében és mélységében van. Igazi eredmény sokszor csak az izomszövetek mélyebb stimulálásától várható. A mélyizomzat kezelésére kiválóan alkalmasak a Thumper kézi masszírozógépek is. Akár időszakosan, akár rendszeresen sportol, elsősorban a népszerű Thumper Sport masszírozógépet ajánljuk figyelmébe, mellyel  könnyen és egyszerűen alkalmazhat önmagán masszázst bárhol, bármikor, sportolás előtt vagy azt követően.

A sportolókon alkalmazott masszázs a felkészülési időszakban, edzés közben ugyanannyira eredményes lehet, mint verseny előtt a bemelegítés részeként. A sportmasszázs egyszerre képes felkészíteni az izomzatot a teljesítménynövelésre és csökkenteni a komolyabb sérülések veszélyét. A sportolás után alkalmazott levezető masszázs regenerálja az izmokat. Segíti a terhelés közben felgyülemlett salakanyag távozását, és ezáltal megelőzheti az izomláz kialakulását.

A sportmasszázs egy időre jelentősen megnövelheti az izmok vérellátását. Időtartama attól függ, mi a kezelés célja. Ha csak gyors segítségre van szükség, például azért, mert hirtelen fellépő izomgörcsöt kell megszüntetni, egy 4-5 perces célzott masszírozásnak is nagyon jótékony hatása lehet. Az izmok komolyabb igénybevétele előtt is elég egy 8-10 perces kezelés, sőt ennél tovább nem is ajánlatos végezni, mert a túlzott ellazulás akadályozhatja a komolyabb teljesítmény elérését. A regeneráló masszázs természetesen hosszabb ideig tarthat, 30-tól akár 90 percig is.

Weboldalunkon cookie-kat használunk. Ezek működéséről bővebben itt olvashat.