A stresszoldó masszázsThumper.hu

A stresszoldó masszázs

Nehéz lenne bármelyik masszázsfajtáról úgy beszélnünk, hogy a stressz szót kikerüljük. A fizikai és pszichés problémák gyakori oka a tartós feszültség. A masszázs pedig épp a feszültségoldásban bizonyulhat szinte egyedülállóan hatékony eszköznek.

A stressz fogalma sokat változott a mindennapi használat során. Selye János kutató szerint „[a] stressz a szervezet nem specifikus válasza bármilyen igénybevételre”. Ebben a jelentésben a stressz nem feltétlenül rossz, hiszen figyelmeztetni képes minket arra, hogy a külvilág kedvezőtlen hatásaira vagy valamilyen veszélyhelyzetre választ kell adnunk. Addig nincs is vele komolyabb gond, amíg a megoldást képesek vagyunk anélkül megtalálni, hogy tartós pszichés vagy testi károsodást szenvednénk miatta. A tartós stressz azonban éppen a célszerű cselekvésben akadályoz minket: minél tovább élünk együtt vele, annál védtelenebbek leszünk a káros hatásokkal szemben.

A stressz tehát egyrészt a negatív ingerek által kiváltott válaszreakció, másrészt maga is válaszreakciókat vált ki, például romlik a kognitív működés; szorongást, depressziót vagy agresszív viselkedést okoz. Mindenképpen érdemes keresnünk a megoldást, ha a magánéletben és a munkavégzésben is kiegyensúlyozottabb és harmonikusabb körülményekre vágyunk.

A stresszoldó masszázs a komplex megoldás egyik legfontosabb eleme lehet, hiszen

  • oldja a stresszel járó negatív érzelmeket
  • nyugtatja a pszichét
  • hatásos módszer a fejfájás ellen
  • segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből, tisztítja a nyirokrendszert
  • erősíti a szervezet ellenálló képességét
  • összehangolja a két agyféltekét
  • segíti a szervezet öngyógyítását
  • növeli az ízületek mozgékonyságát
  • emeli az energiaszintet

A stressz a legtöbb ember számára elkerülhetetlen az állandó megfelelési kényszer, a túlzott elvárások, a hajszolt életmód miatt, de a válaszaink különbözőek lehetnek. Ahogyan azt is mi magunk dönthetjük el, a már kialakult problémák ellen milyen megoldásokat választunk. A masszázs, az érintés stresszoldó hormonokat szabadít fel. A hangulatunkat már önmagában ez is javíthatja, de a masszázs ennél nyilvánvalóan jóval többre képes.

A tartós stressz fizikai tüneteket is okoz. A lelki és fizikai válaszreakciók egymásra hatnak, sok esetben ezért annyira nehéz a helyes terápia megválasztása. A stresszhatásra különösen erőteljes fizikai tünetekkel reagálnak a vállak, a nyak tájéka és a lapockák. A tartós stressz miatt túlfeszülhetnek az izmok, izomcsomók (triggerpontok) és letapadások keletkezhetnek. (A triggerpontokról itt olvashatunk részletesebben, a túlfeszülések és a letapadások kezelésére ajánlható kézi masszírozógépekről pedig itt találunk leírást.) A frissítő masszázs különösen alkalmas a stressz okozta feszültségek, az izomfájdalmak és a nyaki panaszok oldására.

A stresszoldó masszázs nemcsak az izmokat, a nyirokrendszert és a bőrt frissíti fel, hanem az idegrendszerre is kedvezően hat. Növeli az energiaszintet, és elhárítja a szellemi teljesítmény javulásának akadályait. Segíti a túlzott pszichés és fizikai terhelés vagy akár a mozgáshiány okozta károsodások megelőzését, illetve az esetek többségében a már meglévő problémák megszüntetését.

A fizikai és lelki jóllét alapja a feszültségek megszüntetése valamennyi szinten. A fájdalommentes mozgás, képességeink szabad kibontakozása, a felszabadultság megélése személyes kapcsolatainkban egészségünk egymást erősítő feltételei. Vagyis mindaz, aminek legnagyobb ellensége a tartós stressz. Csak hatékony eszközökkel tudunk szembeszállni vele, közöttük az egyik legcélravezetőbb módszer a stresszűző masszázs.

Weboldalunkon cookie-kat használunk. Ezek működéséről bővebben itt olvashat.