Néhány gondolat a triggerpontokrólThumper.hu

Néhány gondolat a triggerpontokról

Írásunkban a sokak által ismert triggerpontokról, azaz a bekeményedett izomcsomókról lesz szó.

Mi a triggerpont?

A triggerpont bekeményedett csomó valamelyik izomban. A nyomásra érzékeny, borsószem nagyságú feszültségpontok fájdalmat sugároznak ki a test más részeire is.

Az izomcsomók három fázisa különbözőképpen érzékelhető.

  • A tenderpont még nem akadályozza a mozgást, és nem sugárzik ki belőle fájdalom. A tapintása ugyanakkor már fájdalmat okoz.
  • A látens triggerpont is csak tapintásra reagál fájdalommal, de ilyenkor az már a test más területére is kisugárzik.
  • Az aktív triggerpont önmagában is fájdalmas csomó, és a test sok helyén okozhat panaszt.

A triggerpont kialakulását sok minden okozhatja. Leggyakrabban a túlerőltetés, a helytelen mozgásszokások vagy a mozgáshiány, a stressz, sérülés, hideghatás vagy anyagcserezavar váltja ki a csomók megjelenését.


A triggerpont és a masszázs

 Az első és legfontosabb dolog az, hogy tudjuk, hogy adott esetben valójában mivel állunk szemben, mert előfordulhat, hogy a panaszok hátterében esetleg más, hasonló tüneteket okozó megbetegedések állnak, ezt előbb ki kell zárni egy alapos orvosi vizsgálattal. Miután ez megtörtént és a szakember kizárt minden más lehetőset, fordulhatunk például a triggerpont terápiához, masszázshoz, gyógytornához.

Izomcsomó által keltett kellemetlen érzést kellő gyakorlattal akár magunk is megpróbálhatunk eloszlatni, például egy teniszlabdával. Ha ráfekszünk vagy hátunkkal a falhoz nyomjuk és a fájdalmas ponton görgetjük, biztosan érezni fogunk némi eredményt. A kézi masszírozás is megkönnyebbülést hozhat.

Masszázzsal a fájdalom viszonylag gyorsan csillapítható, de nyilvánvalóan egy egyszeri tüneti kezelés nem hozhat hosszútávú megoldást. Az okok megszüntetése, a teljes gyógyulás több kezelést és professzionális masszázst is igényelhet. Ajánlatos tehát szakemberhez fordulni.

Azok számára, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy rendszeresen masszőrhöz járjanak, vagy az emberek azon csoportjába tartoznak, akik nem szeretik, ha más ember hozzájuk ér, a Thumper masszázsgépeket ajánjuk. A Thumper professzionális masszázsgépei otthoni használatra is alkalmasak. A termékcsalád számos tagja - mint például a Mini Pro masszázsgép, a Lithium 2 masszázsgép, a Thumper Sport masszázsgép vagy a VERVE masszázsgép -  egykezes gép, így saját magunkon könnyen használhatjuk. 

Weboldalunkon cookie-kat használunk. Ezek működéséről bővebben itt olvashat.